Warning: this is a beta environment for demonstration purposes

dataset

Inschrijvingen van leerlingen in het basisonderwijs (vanaf 01-10-2014)

In de Wet op het Primair Onderwijs (WPO) is geregeld dat kinderen van 4 tot en met 12 jaar basisonderwijs kunnen volgen, waarvan twee verschillende soorten zijn:
- Regulier basisonderwijs:
Kinderen die zonder veel extra hulp basisonderwijs volgen. Ook kinderen met een handicap kunnen naar school binnen het regulier basisonderwijs. Sinds de invoering van het passend onderwijs in 2014/'15 wordt de financiering van speciale voorzieningen voor deze leerlingen geregeld door de samenwerkingsverbanden.
- Speciaal basisonderwijs:
Kinderen, die meer hulp nodig hebben bij de opvoeding en het leren dan het basisonderwijs kan bieden, zijn aangewezen op het speciaal basisonderwijs. Deze onderwijssoort heeft doorgaans kleinere klassen dan het basisonderwijs en beschikt over meer afzonderlijke deskundigen om leerlingen met leer- en opvoedingsproblemen te begeleiden.
Dit bestand bevat alleen leerlingen die in een schooljaar (speciaal) basisonderwijs volgen, en niet leerlingen die in een schooljaar uitsluitend speciaal onderwijs volgen. Speciaal onderwijs is onderwijs voor kinderen die door een beperking geen (speciaal) basisonderwijs kunnen volgen.
Hoewel vrijwel alle leerlingen slechts 1 inschrijving hebben, kan het voorkomen dat een leerling er meer dan 1 in een schooljaar had. In dit bestand is echter slechts één inschrijving per leerling opgenomen, namelijk de hoofdinschrijving op 1 oktober.
Vanaf schooljaar 2014/'15 is het advies van de leerkracht voor vervolgonderwijs na groep 8 belangrijker geworden dan de toetsuitslag. De leerkracht geeft eerst een advies (WPOADVIESVO) waarna later de leerling een toets maakt. Indien bij de uitslag van de toets een hoger advies (WPOTOETSADVIES) hoort, heeft de leerling het recht om het gesprek aan te gaan over het uiteindelijke advies. Het gevolg is dat een deel van deze leerlingen ook daadwerkelijk een hoger eindadvies krijgt (WPOADVIESHERZ).
Sinds 2014/'15 kunnen scholen uit meer toetsaanbieders kiezen. De reeks variabelen is vanaf dat jaar (INSCHRWPO2014) uitgebreid met de volgende variabelen:
WPOBRINTOETS; WPOVESTTOETS; WPOREDENONTH; WPOREDENND; WPOREKENEN; WPOTAALLV; WPOTAALTV; WPOTOETSADVIES; WPOADVIESHERZ; WPOSWVBEP; WPOONDARRANG; WPOARRANGBRIN; WPOARRANGVEST.
De variabelen WPOREKENEN; WPOTAALLV; WPOTAALTV; WPOONDARRANG; WPOARRANGBRIN; WPOARRANGVEST zijn vanaf 2015 gevuld.
Variabelen die betrekking hebben op de eindtoets of op adviezen zijn alleen in de definitieve versies van deze component gevuld.

De achterstandscategorieën die gebruikt werden voor de financiering van scholen worden vanaf het schooljaar 2019/'20 niet meer berekend door DUO.

Meer informatie over het verkrijgen van toegang tot de data:

> https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/maatwerk-en-microdata/microdata-zelf-onderzoek-doen

### Methodiek
De bestanden over 2008/'09 en 2009/'10 zijn niet volledig gevuld. Vanaf 2010/'11 worden de scholen bekostigd op basis van de onderwijsnummerbestanden en zijn de bestanden volledig.

### Populatie
Elk record is een leerling met geldige inschrijving in het (speciaal) basisonderwijs. Leerlingen in het speciaal onderwijs zijn niet opgenomen in het bestand.

Find out more about this dataset

Spatial & Temporal

Spatial
Timeperiod - ??

Legal

Juriconnect Wet op het Centraal bureau voor de statistiek
Provenance