Warning: this is a beta environment for demonstration purposes

dataset

Gegevens over sociale veiligheid, ondervonden criminaliteit en tevredenheid over functioneren politie en gemeente alsmede over preventie. (01-07-2014 - 07-07-2020)

De Veiligheidsmonitor is een jaarlijks terugkerende grootschalige bevolkingsenquête. Hierin worden onderwerpen als leefbaarheid en overlast in de woonbuurt, veiligheidsbeleving - zowel algemeen als in de buurt - en risicoperceptie, slachtofferschap van veel voorkomende criminaliteit, het oordeel van de burger over het optreden van de politie en preventiegedrag onderzocht. Het micro-databestand bevat over deze onderwerpen onderzoeksgegevens die kunnen worden gerelateerd aan verschillende regionale-, demografische- en sociale achtergrondkenmerken van de persoon zelf of van het huishouden waartoe hij/zij behoort.

Meer informatie over het verkrijgen van toegang tot de data:

> https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/maatwerk-en-microdata/microdata-zelf-onderzoek-doen

### Methodiek
Aan de gegevens uit het micro-databestand liggen 2 landelijke en 8 lokale gestratificeerde steekproeven van personen ten grondslag. Het betreft hier steeds tweetrapssteekproeven. In de eerste trap worden deelgemeenten geselecteerd, voor de lokale steekproeven worden wijken/buurten ook wel primaire eenheden genoemd. In de tweede trap worden hieruit op aselecte wijze personen van 15 jaar of ouder getrokken. De landelijke steekproeven zijn verder gestratificeerd naar politieregio. Bij het onderzoek van 2012 is voor de stratificatie nog uitgegaan van de oude indeling in 25 politieregio's, bij de onderzoeken vanaf 2012 is uitgegaan van de nieuwe regionale politieindeling. De waarneming voor de landelijke steekproeven wordt door twee partijen uitgevoerd, namelijk het CBS en onderzoeksbureau I&O-Research. Dit laatste bureau voert ook de waarneming van de lokale steekproeven uit. De waarneming vindt plaats met behulp van een op internet in te vullen vragenlijst (CAWI) of door het invullen van een papieren vragenlijst (PAPI). Het onderzoek wordt uitgevoerd tussen de eerste week augustus en eind november waarbij in eerste instantie via de aanschrijfbrief de internetvragenlijst wordt aangeboden. Vervolgens wordt zowel bij het eerste als tweede rappel een schriftelijke vragenlijst meegezonden. Tot slot vindt er een telefonische rappelronde plaats waarbij de non-respondent gevraagd wordt om alsnog via internet of papier de vragenlijst in te vullen.

### Populatie
Het onderzoek richt zich op alle personen van 15 jaar en ouder in Nederland. Personen in inrichtingen en tehuizen worden niet in het onderzoek meegenomen. De onderzoeksgegevens hebben betrekking op een steekproef.

Find out more about this dataset

Spatial & Temporal

Spatial
Timeperiod -

Legal

Juriconnect Wet op het Centraal bureau voor de statistiek
Provenance